
ניתוח חניכיים נשמע כחוויה לא נעימה וכמטרד ש”לא בא לך לעבור אותו”. אנשים פוחדים מהלא נודע, מהכאב, מסיפורים ששמעו, מתופעות לוואי ומסיכונים. אבל, מה באמת כולל התהליך של ניתוח חניכיים? מתי יש להיעזר בכלי הניתוחי? מהן תוצאות ניתוחי החניכיים? ולמה מטופלים יכולים לצפות מביצוע ניתוחי החניכיים?
שאלה חשובה שאני נתקל בה רבות היא האם ניתוחי החניכיים באמת עושים את העבודה?
אני רוצה לעשות סדר בכל התהליך של העקרונות המובילים אותי להחלטה להמליץ למטופליי לעבור ניתוחי חניכיים.

ניתוח חניכיים מבצעים בעקבות הופעתן של מחלות חניכיים
מחלות חניכיים נגרמות מחיידקים והצטברות אבנית תת חניכית.
סיבות עובדתיות משניות חשובות שעלולות לגרום למחלות חניכיים הן: תורשה, עישון, מתח, מחלות כלליות שונות ועוד. ניתוח חניכיים הוא כלי עזר בטיפול במחלות חניכיים ובנסיגת חניכיים.
בתחילת הטיפול במחלות חניכיים, יש להגיע לבקרת פלק (רובד חיידקים). העיקרון כאן הוא שליטה בחיידקים על ידי צמצומם למינימום. הטיפול האנטי-דלקתי עם סילוק אבנית ורובד תת חניכי חשוב מאוד ועומד כאבן פינה כל הזמן בתהליך הטיפולי.
אין לגשת לביצוע ניתוחי חניכיים במצב דלקתי וזיהומי. לכן, הטיפול הראשוני הינו שליטה בתהליכי זיהום החניכיים בעזרת טיפולים אנטי-זיהומיים ואנטי-דלקתיים. רופאים מומחים בפריודונטיה, מומחים בטיפול במחלות חניכיים, הם הכתובת.
מהן הסיבות לביצוע ניתוח חניכיים?
לאחר השליטה ברובד החיידקים, וכאשר עדיין קיימים סימנים ברורים לדלקת חניכיים, הרופא הפריודונט (מומחה למחלות חניכיים) עשוי לפנות לשיפור תהליכי ריפוי החניכיים בעזרת הכלי הניתוחי.
מטרותיהן של ניתוחי חניכיים
א. פתיחת החניכיים לצורך סילוק רקמה דלקתית.
ב. שיפור הריפוי בעזרת חומרים שונים הידועים כתחליפי עצם.
ג. בדיקת השיניים עצמן (אקספלורציה) לגילוי פתולוגיות שונות.
ד. ניתוחים קדם שיקומיים (טרום שיקום עם שיפור במתאר החניכיים מבחינה תיפקודית ואסטיתית).
ה. כיסוי שורשים ו/או עצירת נסיגת חניכיים.
בהחלטה לביצוע של ניתוח חניכיים יש לפרוס בפני המטופל את הצורך לביצוע, העיקרון הניתוחי, מטרות ניתוח החניכיים, ציפייה לתוצאות- פרדיקטביליות, תופעות הלוואי האפשריות והאופציות הטיפוליות. יש לשים לב שהמטופלים מבינים, מסכימים ומאשרים את ביצוע ניתוח החניכיים.
ניתוח החניכיים מצליח לאורך זמן, בסיכויים טובים מאוד (כ-85%-90%), בתנאי שקיימת תחזוקה, מניעה טובה רצופה ורציפה.
סיכונים במהלך ולאחר ניתוחי חניכיים
הסיכונים והסכנות במהלך ניתוחי חניכיים הם מזעריים. בהתאם למטרות ניתוח החניכיים, אני כפריודונט, מומחה למחלות חניכיים, תמיד מסביר למטופליי את הסיכונים, את הסכנות ואת תופעות הלוואי שעלולות להיות במהלך ביצוע הטיפול ואחריו.
תמיד מצורף דף הסבר לכל מטופל לאחר ביצוע ניתוחי החניכיים. יתר על כך, גם הסבר מילולי עם צירוף טיפול תרופתי במידת הצורך מוסבר היטב לכל מטופליי.
מה עלינו לצפות מניתוח חניכיים
תוצאות הטיפולים המשלבים ניתוחי חניכיים הן טובות ביותר, שכן בדרך כלל מצליחים לרפא היטב את רקמות החניכיים ואת הרקמות הסובבות להן.
מכאן יש לשמור על תוצאות הריפוי עם מניעה ותחזוקה תקופתית בהתאם להמלצות הפריודונט.
צרו קשר עם ד"ר הירש
מהו ניתוח להשתלת עצם?
ניתוח להשתלת עצם ידוע כניתוח חניכיים רגנרטיבי. כיום, רוב ניתוחי החניכיים הם רגנרטיביים. בנוסף לסילוק הרקמה הגרנולרית, הדלקתית, רופאים מומחי החניכיים, הפריודונטים, משתמשים בחומרי עזר מרפאי רקמה רקה ועצם. החומרים שבשימוש ניתוחי החניכיים הרגנרטיביים הם מיוחדים והם דורשים טיפול מיוחד ומיומן, עוזרים ומשפרים את תוצאות הניתוח ולא ידועים כרעילים או מפתחי אלרגיות למיניהן.
מיומנותו ומקצועיותו של המומחה למחלות חניכיים בבחירת החומרים הרגנרטיביים יחד עם שילובם בניתוח החניכיים עצמו חשובים מאוד להצלחת הטיפול.
ניתוחים רגנרטיביים עוזרים מאוד לריפוי החניכיים ומומלצים מאוד. מומלץ להיוועץ עם פריודונט בכל האספקטים טרום ביצוע הטיפול
שאלות נפוצות בהקשר של ניתוחי חניכיים
אם לא עושים ניתוח חניכיים מה עלול לקרות?
במידה ולא מבצעים ניתוח חניכיים כהמלצת הרופא, קיים סיכוי גבוה שמחלת החניכיים עלולה להתקדם ולגרום להתפשטות הדלקת והזיהום בחלל הפה, עם אפשרות לאיבוד השיניים. מצד שני קיים סיכוי נמוך מאוד שתחת מניעה ותחזוקה עם שיננית מצב החניכיים יישאר יציב. בנוסף, בספרות המדעית מצוין הקשר בין דלקות חניכיים לבין מחלות כלליות שעלולות לתקוף איברים חיוניים.
זוהי עובדה שבדחיית הטיפול הניתוחי קיים סיכוי גבוה להתקדמות מחלת החניכיים עם אפשרות לאיבוד השיניים ופגיעה במערכות גוף חיוניות.
לשם מה נועד ניתוח להארכת הכותרת?
ניתוחים להארכת הכותרת/ות שייכים לקבוצת ניתוחי החניכיים הקדם או הטרום שיקומיים. מטרתם כשמם: לעזור לשיקום הסופי להצליח. בקבוצה הזאת נכללים גם ניתוחי החניכיים האסתטיים הידועים
כ-ניתוחי החניכיים לסידור קו החיוך. החלטת ביצוע ניתוח להארכת הכותרת או הארכת כותרות היא בשיתוף פעולה מלא בין השיקומאי שמבצע את שיקום הפה לבין הרופא הפריודונט (מומחה למחלות חניכיים). כמובן המטופל מבין את הצורך בטיפול הניתוחי ונותן את הסכמתו ואישורו להליך הניתוחי.
הניתוחים הקדם שיקומיים מתבצעים במטרה לספק שיקום בריא וארוך זמן למטופלינו.
ניתוחים להשתלת חניכיים- מתי? מהו התזמון הנכון? מהם סיכויי ההצלחה?
מטרת הניתוחים להשתלת חניכיים היא השתלת חניכיים לכיסוי שורשים. הצלחת ניתוחי החניכיים לכיסוי השורשים נמדדת מעצם ההתוויה (אינדיקציה). הנושא עלול להיות סבוך לרופא השיניים הכללי. לעומת זאת, רופא מומחה למחלות חניכיים יכול לספר מהי הפרדיקטביליות (ציפייה) להצלחת ניתוח החניכיים שמיועד לכיסוי השורשים. על האינדיקציות לכיסוי השורשים נכתבו לפני שנים רבות מאמרים רבים. מאמרים מדעיים רפואיים חשובים נכתבו על ידי ד”ר מילר מארה”ב ופורסמו בעיתונים מקצועים.
גם אני חקרתי את הנושא, ופרסמתי מאמרים בנושא. חלק מאותם מאמרים מצורפים בעמוד הבלוג באתר.
ובכל זאת, עקב ריבוי המידע, קיים בילבול וחוסר אינפורמציה בקרב המטופלים. כל הזמן אני נשאל על שיטות טיפול לכיסוי שורשים והשתלת חניכיים שהצלחתם לא ברורה. וזאת עקב פרסום יתר של אותן השיטות שמצליחות פחות.
עובדה: בידי הפריודונט, מומחה למחלות חניכיים, יש את הכלים לקבוע את הצלחת ניתוחי החניכיים להשתלת החניכיים ו/או כיסויי השורשים. יש להוועץ עם הפריודונט בכל הקשור לניתוחים מקבוצת השתלות החניכיים ובפרט במטרות ובהצלחות.
האם ניתוחי החניכיים כואבים?
ההסבר על הפעולה הניתוחית טרום ביצוע ניתוחי החניכיים, יכול להפיג מתחים.
ההרדמה המקומית גורמת לחוויה הניתוחית לעבור ללא כאב. רק מרגישים את הפעולה ולא מרגישים כלל את הכאב.
בניתוחי חניכיים יחסית מורכבים אפשר לבצע את הניתוח בטשטוש, סדציה, או בהרדמה כללית יחד עם רופא מרדים.
הכאבים לאחר ניתוחי החניכיים הם יחסית מזעריים עד בינוניים.
אני אישית כפריודונט עם ניסיון שמנתח כבר שנים רבות, מקבל בדרך כלל דיווחים על כאבים מזעריים בתקופת ההחלמה מניתוחי חניכיים.
מה לצפות לאחר ביצוע ניתוח חניכיים – תקופת ההחלמה מניתוח חניכיים ותופעות לוואי
בנוסף לכאבים מזעריים שמגיבים טוב לטיפול תרופתי, יש לצפות לנפיחות חניכיים קלה-בינונית, דימום קל (אנו קוראים לדימום קל: “עקבות דם”), מעט אודם ובצקות. בדרך כלל תופעות הלוואי הן קלות והמטופלים יכולים לחזור לתזונה רגילה עם עדיפות למזון רך בתקופת ההחלמה מניתוח החניכיים. אנחנו, במרפאתינו מלווים את מטופלינו בהסברים ותמיכה לאורך כל זמן ההחלמה.
תופעות הלוואי מניתוחי החניכיים מצטמצמות ומקלות בליווי מתאים, הסבר ותמיכה מצד הפריודונט וצוותו.
מה עלינו לעשות לאחר ניתוח חניכיים?
אנחנו במרפאתינו עובדים לפי הכלל : TELL , SHOW AND DO. הסברה נכונה טרום הטיפול, במהלך טיפול ולאחר הטיפול. הבנת העקרון הטיפולי בניתוחי החניכיים מובילה לתוצאות טובות יותר. לכן, בליווי מטופלינו לאחר ניתוח החניכיים עם הסבר בעל פה ובכתב, יחד עם מניעה ושליטה בחיידקים, אנו מצליחים להוביל לתוצאות ריפוי מיטביות לאורך זמן.
הסבר, טיפול מסור ומקצועי של צוותינו ומניעה ותחזוקה במרפאתינו, מובילים להצלחת תוצאות ניתוחי החניכיים לאורך זמן ממושך מאוד.
ניסוי וטעייה?
אין כאן ניסוי וטעייה! הבסיס להצלחת טיפולי החניכיים אינו רק ניתוח החניכיים. הבסיס העובדתי לניתוחי החניכיים הוא להבין מדעית ומקצועית את מחלת החניכיים ולטפל בהתאם בחיידקים ובנסיגת החניכיים. ניתוחי החניכיים מתקנים ומרפאים בהתאמה ולפי הצורך, וכן יש להיוועץ עם הפריודונט על המניעה והתחזוקה המתאימה לכל מטופל.
כלל מערך הטיפול עם צוות מקצועי ומסור, מוביל לתוצאות עם סיכוי גבוה מאוד להצלחה.
אנחנו במרפאתינו הפריודונטלית מתמחים בטיפולי חניכיים. מרפאתינו מצויידת במיטב הידע, המכשירים, והרמה האנושית הגבוהה ביותר על מנת להעניק טיפולים ברמה גבוהה, מסורה ונאמנה התואמת את הסטנדרטים של ה-מאה ה21.